Bedriftsprofilen

Ånen Trygsland AS

Bilde: Ånen Trygsland (i midten) er gründer og eier av Ånen Trygsland AS. Her flankert av Rådmann Hans S. Stusvik i Marnardal kommune til venstre, og til høyre, styremedlem i Bjelland Næringsutvikling, Gunnar Ravndal.

Ånen Trygsland AS er en bedrift som ble etablert i 2008. Virksomheten driver med salg, installasjon og service av varmepumper. De er fremdeles forhandlere av Panasonic og Mitsubishi, men nylig har bedriften utvidet til også å være forhandlere av ovner fra Jøtul, Scan og Ild. I vår flyttet også bedriften inn i nyoppussede lokaler med utstilling og butikk av varmepumper og ovner på Kvimo industriområde i Bjelland.

Vi har intervjuet Ånen Trygsland om hvordan han gikk fra å være ordfører til å drive sin egen bedrift.

Hva var grunnen til at du startet din egen virksomhet? Etter åtte år som ordfører (fra 1999 til 2007) i Marnardal kommune, var jeg ferdig med politikken. Jeg var fornøyd med de to periodene og ville da finne på noe nytt å arbeide med. På denne tiden var det ikke enkelt å finne noe arbeid som passet for meg i Bjelland, men jeg visste at jeg ville arbeide med hendene. Det hele startet da jeg traff Frank Hårtveit i 2007. Da drev han med salg og installasjon av varmepumper. I ett års tid var jeg med på å montere varmepumper sammen med han, samtidig hadde jeg også en stilling ved Mankalk som driver med kalking av Mandalsvassdraget. I 2008 startet jeg et enkeltmannsforetak og leide meg dermed ut til Frank Hårtveits virksomhet. Da jeg hadde arbeidet med han en god stund fant jeg ut at dette var noe jeg kunne satse videre på. Da startet jeg med salg, installasjon og service av varmepumper helt for meg selv.

Var det noe som var spesielt utfordrende da du startet din egen virksomhet i 2008? Jeg hadde en 50%-stilling ved Mankalk da jeg startet enkeltmannsforetaket og trengte lite investering, dermed risikerte jeg ikke så mye. Men jeg kan jo se for meg at det kan være utfordrende for folk som skal starte virksomhet helt fra bunnen av, spesielt med tanke på å få inntekter fort nok til at det skal være lønnsomt å drive bedrift. For min del var det veldig greit at jeg hadde arbeidet et år sammen med Frank før jeg startet for meg selv, dette fordi da visste jeg noenlunde hva det dreide seg om å arbeide med varmepumper. Men jeg vil nok likevel påstå at det er lurt å starte i det små - ikke ha for høye forhåpninger og ikke sett urealistiske mål ved oppstart, la heller bedriften vokse gradvis ved å sette nye mål underveis.

Per dags dato har Ånen Trygsland AS to ansatte. I 2014 tok Rune Trygsland de nødvendige kurs og sertifikatene for å drive med installasjon av varmepumper, og ble dermed fulltidsansatt for bedriften. De har tilsammen to årsverk. I dag har bedriften hovedansvar for kunder som holder til i Vest-Agder og Setesdalen opp til Bykle.

Starten på noe nytt

For Ånen har det vært billigst å drive enkeltmannsforetak hjemmefra, men han så at om han skulle kunne drive bedriften over lang tid, var det mange fordeler å holde lager i et næringslokale. Han sier at det heller ikke er mange som legger merke til bedriften når man har virksomheten hjemme - i et lokale synliggjør man virksomheten mer. Våren 2016 flyttet dermed Ånen Trygsland AS inn i nye lokaler på Kvimo industriområde. I tillegg utvidet han sin virksomhet til også å være forhandler av ovner fra Jøtul, Scan og Ild. Han har tro på at de nye tiltakene vil ha en svært positiv effekt for bedriften.

"Da jeg hadde virksomheten hjemme var det mange som ringte og lurte på om jeg fortsatt drev med salg av varmepumper, men nå vet jo folk det fordi de kan se utstillingen i butikken på Kvimo".

Ånen legger til at lokalet har en god plassering. "Man må jo belage seg på mye kjøring, men sånn er det jo for de fleste bedrifter som driver en sånn type virksomhet, - uansett om man bor i byen eller midt i Agder, må man hjem til kunden på befaring". Det er med dette Ånen synes at Kvimo industriområde er en ideell plassering for bedriften hans da det er sentralt i Agder og han når mange kunder ved å bare kjøre fem mil.

I fremtiden håper Ånen Trygsland på å få ansatt en til som kan montere ovner slik at han selv kan være mer tilgjengelig på kontoret og i butikken på Kvimo. Han legger også til at han ønsker å bidra til markedsføring av næringstomtene på Kvimo: "Det er viktig å synliggjøre tomtene fordi da vil det være lettere for folk å se for seg hvordan man kan etablere seg. Det hadde vært veldig bra om det hadde blitt enda flere bedrifter her på området."

Skrevet av Amanda Roland, publisert: 09.10.2016