Bedriftsprofilen

Adventure Norway

Bilde: Hentet fra Adventure Norway sin hjemmeside. 

Adventure Norway er en bedrift som ble etablert i 2003 og som tilbyr naturopplevelser for små og store. Virksomheten arrangerer aktiviteter som rafting, klatring, rappellering, zipline, paintball, kanoturer og driver mye med teambuilding. Nylig har bedriften utvidet til også å tilby overnatting, og kan per i dag huse opptil 20 personer.

Vi har intervjuet gründer Ewen Martin om hvordan det var å gå fra å være arbeidstaker til å bli arbeidsgiver på fulltid.                                                                     Bilde: Ewen Martin er gründer og eier av Adventure Norway

Hva var grunnen til at du startet din egen virksomhet? Etter å ha vært treningsinstruktør i det britiske militæret i over 20 år ville jeg gjøre noe for meg selv. Det hele startet da jeg arbeidet på "TrollAktiv AS" på Evje i omlag ett år. Selv så jeg fort muligheten for å etablere lignende tilbud på hjemgården her på Hesså. På denne måten kunne jeg ha kontroll og styre mer selv. Broren min og jeg startet Adventure Norway i 2003 og da drev vi kun med rafting. Jeg har arbeidet med dette i hele mitt aktive yrkesliv så det var altså ikke noe nytt, men utfordringen var å gjøre det til en business som vi kunne leve av.

Var det noe som var spesielt utfordrende da du startet din egen virksomhet? Det var først og fremst utfordringen med å gjøre hobbyen vår om til en business. I tillegg var det å starte min egen bedrift helt nytt - jeg hadde aldri gjort noe lignende før. Det var en helt ny opplevelse, og det var veldig gøy å ha med meg broren min på laget. Jeg husker nå at jeg var utrolig naiv - jeg hadde jo ikke peiling på det å starte en bedrift og drive markedsføring. Prissetting kunne jeg heller ingenting om. Jeg fant etterhvert ut at prisen jeg forlangte var alt for lav og over tid var dette selvfølgelig ikke bra for bedriften. Folk tenkte kanskje også at det dermed var lavere kvalitet på det jeg hadde å tilby. I dag ligger vi med priser som er lavere enn konkurrenter i distriktet, så vi er billigere - men ikke for billige!


Bilde: Hentet fra Adventure Norway sin hjemmeside.

- Vi kan bli enda bedre på å markedsføre hvorfor vi er unike og hva som er bra med Adventure Norway. Plasseringen er jo veldig positiv: vi ligger rett ved fylkesvei 455 og folk kan følge elven helt fra Mandal, samt at elvestrøket heller ikke er farlig. Raftingsporten opererer med en skala på vanskelighetsgrad fra 1 til 6 (der 6 er mest krevende), og der Otra (Evje) ligger på 4+, mens Mandalselva her på Bjelland ligger på mellom 2 og 3, så her blir det ikke farlig om man skulle være så uheldig å falle ut av båten, og det er helt fint også for barnefamilier.

De siste 13 årene har Adventure Norway merket en økning av norske kunder. Da Ewen startet i 2003 var ca. 60 % av de besøkende tyske turister, men i dag er om lag 70 % norske kunder og turistandelen rundt 30 %. Økningen i andelen av norske kunder kan ifølge Ewen skyldes større pågang fra skoleklasser og andre forskjellige grupper, som for eksempel speidere og firmaturer/teambuilding. I tillegg samarbeider bedriften med ulike naturoperatører der de kan få grupper på opp mot 200 deltagere. - I år har det til og med vært grupper fra Kina som har kommet til oss for å oppleve eksotiske Hesså!

Bilde: Hentet fra Adventure Norway sin hjemmeside.

Hvilke aktiviteter tilbyr dere på det nåværende tidspunkt? Vi hadde kun rafting å tilby da vi startet opp, men siden har det blitt mange flere aktiviteter. I tillegg til rafting tilbyr vi klatring, rappellering, zipline over Mandalselva, paintball, kanoturer, elgsafari og skogsturer på naturstien vår. I år er også første gang vi tilbyr overnatting i campinghytter som rommer til sammen 20 sengeplasser, og til nå har det vært en kjempesuksess. Jeg må også nevne at i flere år har jeg arrangert turer til Nepal som er en del av virksomheten. Som dere forstår så har vi et bredt tilbud for ulike interessenter og aldersgrupper.

Helt til slutt; har du noen råd til andre som tenker å starte for seg selv? Først og fremst vil jeg si at det fins mange steder der man kan få hjelp og råd. Mange av dem som starter egen bedrift kan allerede mye om det kommunale systemet, men for meg var det helt ukjent og vanskelig å finne frem i. Jeg fikk eksepsjonelt god hjelp fra Innovasjon Norge, Lindesnes Næringshage og turistkontoret i Mandal. Nesten alle disse hjelpeordningene var helt nye på det tidspunktet vi startet opp Adventure Norway, men likevel ga de veldig god støtte.

I fremtiden håper Ewen Martin å bruke mer tid på å markedsføre de unike tilbudene som Adventure Norway har. Han avslutter med å si at han føler seg heldig som har mulighet til å ha naturen som arbeidsplass, noe som gir gode opplevelser hver dag.

Les mer på Adventure Norway sin hjemmeside her!

Skrevet av Amanda Roland, publisert: 24.10.2016.